Lagring av vin och att skapa en vinkällare

Det är en högst personlig smaksak när ett vin upplevs som drickfärdigt. Vissa tycker om fruktiga unga viner. Andra föredrar när vinerna har utvecklats med mognadsaromer i doft och smak.

Uppskattar man mogna viner samt har platsen för att lagra viner, pengarna att spendera och tålamodet att vänta är det härligt att skapa en egen vinkällare med viner man tycker om.

Vilka viner ska man lagra?

En sund regel att följa, är att ett dåligt vin aldrig blir bättre av lagring.

Ett vin av hög kvalitet, med bra balans, lång eftersmak, hög intensitet av fruktaromerna och komplext sammansatt doft och smak, är generellt ett vin som är värt att lagra.

Ett ungt vin som du inte uppskattar för sina kraftiga och strukturerade tanniner kommer att ”mjukna” med tiden och bli fantastiskt efter flera års lagring.

Lagringsmiljö

Optimal temperatur för lagring av vin är ca 12 grader med en luftfuktighet mellan 50-75%. Temperaturen bör inte variera för mycket eller för snabbt. Det skall även vara mörkt så att flaskorna inte exponeras mot ljus, samt vibrationsfritt.

Jag hjälper dig med att komma igång

Med ett frågebatteri tar jag reda på vad du tycker om för viner idag, vilka druvor och regioner som är dina favoriter samt vilka druvor och regioner som du är nyfiken på att utforska. Vidare diskuterar vi ditt tidsperspektiv, hur många flaskor du vill lagra samt vad du har för budget.

Detta resulterar i att jag kan tipsa dig om basen i din vinkällares innehåll. Viner du kan dricka nu eller inom 5 år, viner du bör dricka om 5-10 år samt viner med en lagringstid längre än 10 år.

Du betalar mig ett arvode som motsvarar det arbete jag lägger ner för att hjälpa dig att starta upp / re vitalisera din vinkällare.

Vad händer sedan?

Jag kommer att fortsätta att tipsa dig om viner som passar dig att lagra i din vinkällare och du är välkommen att kontakta mig för att bolla idéer eller ställa frågor som rör viner du funderar på att köpa in eller öppna och dricka.