$(document).ready(function() { var table = $('#Vinprovningar').removeAttr('width').DataTable( { columnDefs: [ { width: 200, targets: 3 } ], fixedColumns: true } ); } );

VinTolken tillhandahåller flera olika framtagna vinprovningsteman, men kan även skräddarsy andra teman som ni tycker skulle vara lärorikt och spännande.

Målet med VinTolkens vinprovningar är att det ska vara roligt, trevligt, prestigefritt, njutbart och lärorikt för deltagarna.

Vinprovningarna tar ca 90 minuter, men vi har även tagit fram ”snabb-provningar” som tar 30-45 minuter och då provar vi bara två viner.

Upplägget är det samma för båda kategorierna av provningar: Samtidigt som vi provar vinerna håller vår sommelier en underhållande och kort föreläsning som förklarar vad det är som gör att vinerna smakar och upplevs olika. Provningen avslutas med att deltagarna får gissa vilket av de kända vinerna som finns i respektive glas. Deltagarna lämnar vinprovningen med nya kunskaper och insikter som inspirerar till framtida vinupplevelser.

Förfrågan

Skicka e-post till svante.ljungberg@vintolken.se
Ange följande:
– Namn
– Ort och plats
– Önskat datum
– Antal personer
– Vilken eller vilka vinprovningar är av intresse

VinprovningTidPrisBeskrivningOm priset
VP-1italyFyra Italienska giganter – Vad skiljer och vad förenar?90 minBegär offertVi provar fyra italienska viner, Amarone, Barolo, Brunello och Supertuscan. De har olika stilar och vi identifierar vad som skiljer respektive förenar dem. Vi lär oss om hur druvor, tillverkningssätt och klimatet påverkar hur slutresultatet smakar.Begär offertFörfrågan
VP-2wineKan man göra Bordeauxvin utanför Bordeaux?90 minBegär offertVi lär oss vilka druvor som ingår i ett klassiskt Bordeauxvin och i vilka klimat dessa druvor presterar bäst och vilka karakteristiska aromer de har. Vi provar sju ”Bordeauxblandningar” från fem olika världsdelar och jämför med ”originalen”.Begär offertFörfrågan
VP-3champagneOlika mousserande viner – Vad skiljer och vad förenar Champagne, Cava, Prosecco och Asti?90 minBegär offertVi tar reda på vad det är som skiljer olika mousserande viner åt när det gäller druvor och tillverkningsmetoder, samt vad det ger för något slutresultat i glasen framför oss. Vi lär oss vad vi kan ha för minnesregler för hur vi känner skillnad på de olika typerna av mousserande vin.Begär offertFörfrågan
VP-4save-moneyÄr det värt pengarna?90 minBegär offertVi testar tre mousserande viner, gjorda enligt den traditionella ”champagnemetoden”. Vinerna är i tre olika prisklasser. Vi lär oss mer om hur man gör mousserande vin. Vi testar, analyserar och njuter av vinerna för att sedan försöka komma fram till om det dyraste vinet också är det vin vi tycker bäst om.Begär offertFörfrågan
VP-5champagneFyra olika Champagner – Tre druvrena och en blandad90 minBegär offertOfta består champagne av en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vi lär oss mer om distriktet Champagne och vi provar hur druvrena champagner bara gjorda på en av druvorna smakar. Vi testar om vi kan känna skillnad på de som är gjorda på bara en druva jämfört med den som är blandad av alla tre druvorna.Begär offertFörfrågan
VP-6earth-globeJorden runt med Pinot Noir90 minBegär offertPinot Noir är en känslig druva att odla och en druva som kräver särskilda förutsättningar. Druvan ger finstämda viner och vi undersöker hur olika växtplatser och tillverkningsmetoder jorden runt påverkar hur vinerna smakar.Begär offertFörfrågan
VP-7earth-globeJorden runt med Chardonnay90 minBegär offertChardonnay är världens mest odlade vita druva. Många säger att de inte tycker om Chardonnay. Men, kan man verkligen döma ut en druva som smakar så olika beroende på var den odlas och hur den hanteras fram till dess den hamnar i flaskan och i glaset. Vi provar Chardonnay från olika regioner jorden runt och försöker komma underfund med vad det är som gör att en och samma druva kan smaka så olika.Begär offertFörfrågan
VP-8italyValpolicellas viner – från Valpolicella Classico till Recioto della Valpolicella via Ripasso och Amarone90 minBegär offertVi provar fyra röda viner från Valpolicella i norra Italien och tar reda på hur samma druvsorter kan ge så skilda karaktärer i fyra olika viner från samma region.Begär offertFörfrågan
VP-9white-wineBlindprovning av fyra vita viner – Vad är det för druva i glaset?90 minBegär offertVi provar fyra olika viner gjorda på fyra vanliga druvsorter. Vår sommelier berättar om druvornas karakteristik och klimatet samt vinmakarens påverkan på slutresultatet. Genom att metodiskt prova vinerna och samla ledtrådar kan vi till slut lista ut, eller i alla fall gissa, vilken druva som ligger bakom vinet i respektive glas. Pris för upp till 10 personer inkl vin: 3000:- ex moms (4000:- ex moms för 11-20 personer inkl vin) Kostnad för glashyra kan tillkomma.Begär offertFörfrågan
VP-10wine-300x300Blindprovning av fyra röda viner – Vad är det för druva i glaset?90 minBegär offertBlindprovning av fyra röda viner – Vad är det för druva i glaset? Vi provar fyra olika viner gjorda på fyra vanliga druvsorter. Vår sommelier berättar om druvornas karakteristik och klimatet samt vinmakarens påverkan på slutresultatet. Genom att metodiskt prova vinerna och samla ledtrådar kan vi till slut lista ut, eller i alla fall gissa, vilken druva som ligger bakom vinet i respektive glas. Pris för upp till 10 personer inkl vin: 3000:- ex moms (4000:- ex moms för 11-20 personer inkl vin) Kostnad för glashyra kan tillkomma.Begär offertFörfrågan
VP-11En introduktion till vinprovning90 minBegär offertDetta är en provning för dig som är nyfiken på vin och vill veta mer om vad man ska leta efter när man provar olika viner. Vi provar 2 vita och 2 röda viner med skild karaktäristik och diskuterar vad det är för synintryck, dofter och smaker vi känner, samt vad dessa intryck kan bero på. Detta är en perfekt provning för ett kompisgäng som planerar att börja prova viner tillsammans.Begär offertFörfrågan
VP-12VinprovningsmetodikCa 3 timmarBegär offertVi går igenom hur proffsen provar viner med hjälp av en systematisk metod som proffsen som arbetar med viner använder. Vi lär oss om metodikens olika steg, från synintryck, via doft- och smakegenskaper till slutsats, kvalitet samt lagringspotential. Vi övar tillsammans genom att prova 3 vita viner och 3 röda viner. Målet är att bli bättre på att prova vin genom att öka förståelsen för hur man systematiskt provar viner. En följd blir att du är mer konsekvent när vi provar. Dessutom kommer du att få en ökad förståelsen för vad det är som påverkar egenskaperna vi upplever i vinet. (Provningen tar ca 3 timmar)Begär offertFörfrågan
VP-13white-wineRiesling – en exklusiv odyssé90 minBegär offertRiesling är en druva som har mycket karaktär och som visar sig i många olika skepnader. Vi tar oss in i den tyska begreppsdjungeln för att upptäcka vad det är för skillnaden på Qualitätswein, Kabinett, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese respektive Eiswein. Vi lär oss om druvan, klimatförutsättningar, skördetider, tillverkningssätt och varför vissa typer av riesling kostar så mycket mer än andra. Vi provar och kommer även fram till när och till vilken mat det passar bäst att dricka vilken typ av riesling.Begär offertFörfrågan
VP-14Sommelier_Svante_2Svantes utvalda viner – den stora resanHelkvällBegär offertVälkommen till en helkväll på Vinkällaren Grappe tillsammans med Internationella Sommeliern, Svante Ljungberg, som tar dig med på en rundresa i vinvärlden där vi provar viner som inspirerat Svante och påverkat hur han ”tänker vin”. Platser och viner med olika personligheter och karismatiska uttryck, där kvalitet är ledstjärnan. Under vår helkväll kommer Svante att presentera närmare 16 viner som kommer att spegla en mångfald av ursprung och ett brett spektrum av vinstilar. Valet av viner, där många är från Svantes privata källare, belyser hans inställning till vad vinvärlden har att erbjuda den som är öppen för att låta sig inspireras utan begränsande förutfattade meningar. Till varje finns en historia. Luta dig tillbaka och följ med på en oförglömlig resa i vinernas värld. För den som behöver en liten morot så kan vi nämna att vi inleder kvällen med Jacques Selosse Initial Blanc de Blancs Brut Champagne Grand Cru 'Avize' N.V. och avslutar med Vin de Constance.Begär offertFörfrågan
VP-15Sommelier_Svante_2Svantes utvalda viner – den lilla resanHelkvällBegär offertVälkommen till en helkväll på Vinkällaren Grappe tillsammans med Internationella Sommeliern, Svante Ljungberg, som tar dig med på en rundresa i vinvärlden där vi provar viner som inspirerat Svante och påverkat hur han ”tänker vin”. Platser och viner med olika personligheter och karismatiska uttryck, där kvalitet är ledstjärnan. Under vår helkväll kommer Svante att presentera närmare 8 viner som kommer att spegla en mångfald av ursprung och ett brett spektrum av vinstilar. Valet av viner, där många är från Svantes privata källare, belyser hans inställning till vad vinvärlden har att erbjuda den som är öppen för att låta sig inspireras utan begränsande förutfattade meningar. Till varje finns en historia. Luta dig tillbaka och följ med på en oförglömlig resa i vinernas värld. För den som behöver en liten morot så kan vi nämna att vi inleder kvällen med Jacques Selosse Initial Blanc de Blancs Brut Champagne Grand Cru 'Avize' N.V. och avslutar med Vin de Constance. Begär offertFörfrågan
VP-16vin_o_matOst och vin i kombination90 minBegär offertVi provar 4 olika ostar i kombination med 4 olika viner för att se vilka kombinationer som är de mest lyckade när ni bjuder era gäster på en ostbricka nästa gång.Begärt offertFörfrågan
VP-17vin_o_matMat & Dryck i kombination90 minBegär offertVi utforskar hur vi bäst kombinerar olika vinstilar med grundsmakerna – Sött, Surt, Salt, Beskt och Umami.Begär offertFörfrågan
VP-18vin_o_matSkräddarsydd provning90 minBegär offertVi gör en provning enligt era önskemål avseende druva, land, region, smakbild, jämförelser av olika årgångar eller annat som intresserar erBegär offertFörfrågan
SP-1winePinot Noir från Kalifornien jämfört med Pinot Noir Bourgogne30-45 minBegär offertVi jämför en Pinot Noir från Kalifornien med en Pinot Noir från Bourgogne och tar reda på vad det finns för likheter respektive olikheter i smakbilderna.Begär offertFörfrågan
SP-2champagneChampagne jämfört med Prosecco30-45 minBegär offertVi jämför ett mousserande vin producerat i Champagne med ett producerat i Prosecco och tar reda på skillnaderna mellan dem när det gäller druvsorter, växtplats och tillverkningssätt, samt hur det avspeglar sig i smakupplevelse.Begär offertFörfrågan
SP-3wineBordeaux från västra stranden jämfört med Bordeaux från östra stranden30-45 minBegär offertVi tar reda på vad det är för skillnader på Rhôneviner från södra delarna respektive de norra. Vi lär oss vilka druvor använder man, samt vad har klimatet för betydelse för betydelse för hur vinerna smakar. Vi identifierar likheter och olikheter.Begär offertFörfrågan
SP-4white-wineChardonnay från Chablis jämfört med Chardonnay från Côte dÓr30-45 minBegär offertVi jämför ett vitt vin från Chablis med ett vitt vin från en annan del av Bourgogne, Côte d’Or, och tar reda på varför de smakar så olika, när de är tillverkade av samma druvsort.Begär offertFörfrågan
SP-5wineNorra Rhône jämfört med Södra Rhône30-45 minBegär offertVi tar reda på vad det är för skillnader på Rhôneviner från södra delarna respektive de norra. Vi lär oss vilka druvor använder man, samt vad har klimatet för betydelse för betydelse för hur vinerna smakar. Vi identifierar likheter och olikheter.Begär offertFörfrågan
SP-6white-winePinot Gris från Alsace jämfört med Pinot Grigio från Veneto30-45 minBegär offertVi jämför och tar reda på hur klimat och växtplats påverkar en och samma druvsort, samt vad det innebär i smakupplevelse när vinet är färdigt att dricka.Begär offertFörfrågan
SP-7white-wineSauvignon Blanc från Frankrike jämfört med Sauvignon Blanc från Nya Zeeland30-45 minBegär offertVi jämför det franska traditionella uttrycket för druvan Sauvignon Blanc med försäljningssuccéerna från Nya Zeeland. Vi tar reda på hur klimat och tillverkningssätt påverkar hur vinet smakar och försöker lista ut hur vi kan veta vilket av vinerna som vi har i glaset.Begär offertFörfrågan